Termékek Menü
0
WEB +36 30 424 6322
Ön itt jár: > >

Konyhák

Amikor új lakásba költözünk, vagy végre valahára elkészült a családi házunk, egyértelmű, hogy a konyha-projekt felett is elidőzünk egy „keveset”.

 

A konyhabútor kiválasztása nem kis döntés, nem egy spejz-festésbe kezdünk, nem is függönyt cserélünk csupán, tehát a választásnál megannyi szempont figyelembevételére van szükség. Megéri a fáradtságot, hiszen a konyha a lakás meghatározó része.

A hölgyek valószínűleg sokkal több szempontra fordítanak figyelmet, mint a férfiak, akár praktikusságot, akár kényelmet, akár funkcionalitást vizsgálnak. A férfiaknál a színek legfeljebb – tisztelet a kivételnek – az autó árnyalatának kiválasztásánál fontosak. Nem úgy a hölgyeknél, akik pontosan tudják, mennyire fontos, hogy otthonunkban milyen színek uralkodnak. Még közérzetünket és kedvünket is befolyásolhatják a kellően megválasztott árnyalatok, nincs ez másként a konyhában sem.

Gyakran mondjuk, hogy a konyha az otthon lelke. Valóban sok időt töltünk ott, nemcsak főzéssel. Étkezésekkor az egész család is összegyűlhet itt, ezért sem mindegy, hogy milyen a konyha hangulata.

Egy barna-fehér kombináció nagyon harmonikus összeállítás, a beige szín természetességre utal, még akkor is, ha nem valódi fából készült a konyhabútor.  A fehér a tisztaságot, egyszerű eleganciát képviseli, és számtalan lehetőséget ad például egy rusztikus berendezésre, de akár a merész, fekete elemkombinációra is.

A lila, vagy a piros szín nagyon vagány, különleges és karakteres, ezzel a színnel domináló konyhánkba igazán büszkélkedve invitáljuk a vendégeket.

Az abszolút elegancia kedvelői egy magasfényű konyhabútorral ideális körülményeket teremtenek az igényesség és a tökéletesség helyszínének.

 

A helyiség adottságai alapján szintén dönthetünk okosan az elrendezést illetően.

„U” alakban „futó” – nagyobb légterű konyha

Közepes vagy nagyméretű konyhakialakításra alkalmas elrendezés, a bútoros fal 3 részből áll, egy merőleges és két párhuzamos elemből. Nem kell zsúfoltságtól tartanunk, a hosszúság is szabadon választható. Itt természetesen a konyhán „átjárni” nem tudunk. Azoknak a háziasszonyoknak ajánlott, akik tényleg sok időt töltenek a konyhában, elegendő helyük kell, hogy legyen a mindennapi főzésnél. Ha valóban nagy a konyha alapterülete, akkor még konyhasziget elhelyezésére is lehetőség van.

„L” alakban „futó” konyha

Itt a lényeg, hogy az egyik falrészen hosszabb munkaterület van. Ez az elrendezés a sarkokban ideális, tehát inkább kisebb konyhák berendezésére hivatott. A munkaterületeket könnyen eloszthatjuk, elegendő helyet hagyva asztal és székek elhelyezésére. Egyetlen hátránya – persze sokak számára ez előny – hogy csak egy fő munkálkodására alkalmas egy időben.

Félsziget alak – kis és közepes konyhákba 

Nevéből adódóan félsziget alakra tervezzük a bútorokat, lehet mindkét oldalon nyitott, vagy az egyik zárt. Négyszögletes tereknél kiváló megoldás, ahol a falak hosszúsága feltétlenül legalább három métert követel, mivel csak ekkor beszélhetünk igazi ergonómiáról és kényelemről.

 Kétoldalt „futó” – hagyományos konyha

Ezt a megoldást hagytuk a végére, mert talán a legrégebben elterjedt konyhatípus, mely gyakorlatilag egy panellakás érzetét nyújtja. Ez persze függ a konyha méretétől is. A két munkaterület között elterülő tér nagysága igen fontos, a mozgásra elegendő teret kell hagyni. Ellenkező esetben barátságtalan és kellemetlen légkört nyújt majd, hiszen nem jut hely a mozgásra. Ügyeljünk a konyhagépek elhelyezésére is, hogy praktikus legyen azok megközelítése és használata.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog