Termékek Menü
0
WEB +36 30 424 6322
Ön itt jár: > >

Étkezők

Étkezők

Ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másképp az étkezők esetében sem, hiszen az más-más tevékenységre használható, attól függően, milyen életforma szerint élünk.

 

Számtalan otthoni esemény helyszíne lehet étkezőnk. Akár beszélgetések barátokkal, vendégekkel, akár kettesben borozgatás a párunkkal, vagy festés - gyurmázás apróságainkkal. Süteménykészítés, munka egy laptoppal, vagy éppen konyharuha-varrás a jó erős lámpafénynél. Szempillantás alatt átváltozhat tehát az étkező munkahellyé, vagy szórakozásunk helyévé, nem feledve persze eredeti funkcióját, ami nem más, mint a közös étkezések helyszíne. Hétköznapi vacsorák, hétvégén a hosszas reggelik, amikor nem sietünk munkába, iskolába, ugyan úgy részesei az étkezőnek, mint annak ünnepi díszbe öltöztetése születésnapokra, jeles alkalmakra.

Fontos, hogy mindenki kényelmesen elférjen, ezért a megfelelő asztal kiválasztására nagy gondot kell fordítanunk. Különleges alkalom minden családban van, amikor kisebb fajta társaság gyűlik össze. Ilyenkor néha be sem megyünk a nappaliba, az étkezőasztalnál felejtjük magunkat. Ez nem is nagy baj, így is mindenről tudomásunk van, ami a lakásban folyik, hiszen az étkező általában a lakás központi helyén terül el.

Mekkora asztal az ideális?

Az igazán kényelmes étkezésekhez egyetlen embernek, körülbelül 25-30 négyzetméteres sugarú félkör szükségeltetik az étkezőasztalnál, ám az ideális méretet egyéb tényező is befolyásolja.

Leginkább az, hogy annak mekkora helyen kell elférnie. Ha bőven akad hely, akkor bátran választhatunk nagyobb modellt, persze ez szokásainktól is függ. Például hányan élünk együtt, milyen gyakoriak a vendégek nálunk, illetve az is, hogy egyéb tevékenységekre is használjuk-e, mint az étkezés.

Általános példa a négy fő, ilyenkor egy 120 cm átmérőjű kör, vagy egy 110 x 80 cm-es téglalap alak már megfelelő. Kör asztalban is léteznek kinyithatóak, talán ez a legpraktikusabb megoldás helytakarékosság és kihasználhatóság szempontjából.

A kör alakú asztal nemcsak esztétikus látvány, de bizonyított tény, hogy közvetlenebb, családiasabb hangulat alakítható ki vele étkezésekkor.

 

Mi a helyzet a székekkel?

 

El is veszhetünk a székek kavalkádjában, hiszen szebbnél szebb darabok közül válogathatunk. A keskeny, kecses darabok a kicsi étkezőkbe ideálisak. Szűkösebb hely esetén érdemes összecsukható széket választani, s csak akkor elővenni azokat, ha épp a teljes családot látjuk vendégül. A mosható kárpitos székek nagyon praktikusak kisgyermekes családok számára, de jól jöhet szinte mindenkinél.

Ha hosszabb időt is töltünk az asztalnál, akkor jó ötlet a párnázott étkezőszék. A magasabb támla szintén előnyünkre válhat, hiszen bármikor kényelmesen hátradőlhetünk, máris megváltoztatva testhelyzetünket.

 

Ami még fontos lehet!

 

Ne zsúfoljunk be a kelleténél jóval több bútort étkezőnkbe, ideértve a székeket is, hiszen akkor pont a lényeg sikkad el! A kellemes légkör, a csalogató helyiség arra hivatott, hogy együtt legyünk, s nem arra, hogy levegőért kapkodva kimeneküljünk onnan.

Biztosítsunk elegendő teret, érjük el azt, hogy szeressünk ott lenni, hiszen étkezőnk a lakásunk lelke.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog